Izbor klimatizacijskog sistema

Dometic više od pola stoljeća oduševljava sve vlasnike plovila i brodograditelje sa svojim vrhunskim uređajima. Njihovi stručnjaci za klimatizacijske sustave su uvijek pratili zahtjeve tržišta i razvijali nove tehnologije. Danas ima impresivnu ponudu klimatizacijskih rješenja za plovila od 7 do 150 metara i više. Pod Dometic Group spadaju vrhunski proizvođači klima : Dometic, Cruisair i Marine Air, čije proizvode možete pronaći u našoj ponudi.

Marine Air je prvo krenuo sa “Self-contained“ klimama za manja plovila a ubrzo je započeo i sa “Split“sistemima, te vrlo učinkovitim “Chiller“ sistemima za super jahte. Marine Air i CruisAir su dio Dometic grupacije od 2003. godine.

Otvori opis

Kratki vodič za planiranje klimatizacije na brodu

Kako bi što lakše pronašli rješenje klimatizacije na Vašem plovilu, treba uzeti u obzir slijedeće faktore:

  • Izračunati kapacitet sustava – za izračun potrebnog kapaciteta, podijelite svoje plovilo na 3 zone: Ispod palube, Paluba, Iznad palube. Izračunajte površinu u kubnim metrima za svaki prostor koji želite klimatizirati. Pretpostavlja se da Vaš brod ima prosječnu visinu od oko 2m. Zatim, pomnožite prostor sa faktorom opterećenja kako bi dobili kapacitet izražen u BTU/h. Koristite donju tablicu kako biste pronašli odgovarajući faktor opterećenja za svaki prostor i za različite lokacije:

tablica-1-klima

  • Broj potrebnih jedinica i njihova lokacija – ovisno veličini prostorija i rasporedu na brodu, te ograničenosti prostora s obzirom na ugradnju. Kada spajate jednu klimu da hladi više soba razmislite koja soba zahtijeva upravljačku jedinicu, a koje sobe ćete hladiti pomoću razvodnih crijeva ili sekundarnog air handlera. Položaj svake jedinice ovisi o veličini broda. Provjerite postoji li dovoljno prostora oko jedinice za servisiranje.
  • Sustav hlađenja morskom vodom – Ovaj sustav se izvodi ugradnjom kroz trup, a potreban je seacock (vodeni ventil), filter za morsku vodu, pumpa za morsku vodu, crijeva ili cijevi. Dometic preporuča centrifugalne morske pumpe zbog svoje maksimalne učinkovitost i dugog vijeka trajanja. Idealno rješenje za sve klima-uređaje na brodu je upotreba jedne crpke, koja mora, naravno, imati dovoljno kapaciteta. Osnovno pravilo za izračunavanje potrebnog kapaciteta protoka, 1 t = 12,000 BTU/h, 12,000 BTU/h = 3.516 kW. Pogledajte tablicu:

tablica-2

  • Veličina rešetki i cijevi – Presjek i veličina se računaju prema snazi klime u BTU/h

tablica-3

  • Upravljačke jedinice – Dometic u ponudi ima veliki izbor upravljačkih jedinica, od mehaničkih pa sve do “network-ready“ digitalnih jedinica.
  • Električni zahtjevi – Sve klime od DOMETIC grupe su dostupne u 50 Hz ili 60 Hz za sve standardne napone. Provjerite može li Vaš generator podnijeti startni napon kompresora (“starting inrush current“). Posavjetujte se s proizvođačem svog generatora ako niste sigurni. Za jednostavniji start-up s manje struje, pogledajte SMARTSTART ™ Soft starter.

marineair

Kategorije proizvoda